Vill du veta något mer om ullens fördelar? De mesta svar kan du läsa här nere

 

Frågor om ull

The Woolmark Company

Letar du efter täcken, bäddmadrassen och kuddar av bästa kvalitet var då uppmärksam på om produkten är en Woolmarkprodukt. Inte all bäddtextil av ull får bära denna symbol. The Woolmark Company hanterar stränga normer för produkters kvalitet och användaregenskaper.

Woolmarks märke är en garanti för kvalitet. Här nedan står ett antal vanliga frågor om Woolmarks bäddtextil.

1. När bör jag välja ett årstidstäcke och när bör jag välja ett vanligt täcke?

Välj årstidsmodellen om du har ett sovrum där temperaturen växlar. På så vis kan du välja en av delarna eller det kompletta årstidstäcket beroende på ditt värmebehov. Om du har ett sovrum där temperaturen är konstant välj då ett enkelt täcke.

2. Vad är fördelen med en bäddmadrass av ull?

När man sover transpirerar man 0,25 till 0,5 liter vätska per natt. Den stora fördelen med en bäddmadrass av ull är att täcket absorberar vätskan utan att du märket det. Du sover torrt och behagligt och när du vaknar är du inte det minsta svettig. Dessutom innehåller ull lanolin (ullfett). Lanolin i kombination med ullens utmärkta förmåga att uppta vätska är välgörande för muskler och leder och gör så att kroppen kan återhämta sig optimalt efter en ansträngande dag.

3. Varför använder man endast lammull i Texelerprodukter?

Lammull är ett ungt fårs första ull. Jämfört med annan ull är denna päls extremt smidig, mjuk och elastisk. Av lammull kan man tillverka ett mjukt och luftigt ullager, som sluter skönt runt kroppen och som reglerar värmen på ett ypperligt sätt.

4. Hur pass säkert är ull?

När det gäller säkerhet är ull det mest idealiska materialet för bäddtextil. Ullens naturliga protein och dess förmåga att fördela vätska gör att bäddtextil av ull har en utmärkt och inbyggd brandsäkerhet. Ull brinner mycket svårt och är lätt att släcka. Om ullen ändå skulle börja brinna så är flamtemperaturen relativt låg.

5. Kan ren ull innebära ett problem för personer med allergi?

Astma och andningssvårigheter förorsakas i allmänhet av kvalster. Kvalster trivs inte i bäddtextil av ull då de avgörande faktorerna är temperatur, fuktighet, om det finns föda och hur ofta materialet rengörs.

6. Har bäddtextil av ren ull en viss doft?

Nej, de föroreningar som ger obearbetad ull dess karakteristiska lukt avlägsnas vid bearbetning.

7. Är ull säkert för spädbarn?

Ja. Ull är en naturlig produkt som andas och som är brandsäkert.

8. Hur vet jag om en produkt är tillverkad av ren ull?

Kontrollera om produkten är försedd med Woolmarkemblemet. Emblemet garanterar att produkten är tillverkad av ren ull och att Woolmark Company har testat den på kvalitet och goda användaregenskaper.

9. Varför är ulltäcken behagligare än syntettäcken?

I en rapport från Hohensteininstitutet har man kunnat fastställa att personer som sover under syntettäcken får en för hög kroppstemperatur och ett oregelbundet hjärtslag. Det ger i sin tur obehaglig och orolig sömn.

10. Varför är en stoppning av ren ull behagligare än en syntetisk eller en stoppning av andra material?

Jämfört med andra fibrer har ull unika isolerande egenskaper. Fibrenas struktur och den elastiska naturliga lockigheten håller fast luften i miljontals små fack som ser till att värmen fördelas jämt över ytan. Ull kan dessutom absorbera vätska upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Därefter sprids vattenångan i luften och förblir täcket behagligt torrt.

11. Hur mycket väger ett ulltäcke jämfört med ett vanligt täcke?

Det beror helt och fullo på täckets kvalitet. Ett billigt duntäcke med tunn stoppning väger bara lite mer än dess yttertyg av bomull medan ett dyrt täcke som stoppats med finaste dun och fjädrar är betydligt tjockare och tyngre. Även ulltäcken kan väga olika mycket. Trots den höga värmeförmågan är dock ulltäcken numera inte lika tunga som förut.

12. Blir det inte för varmt under ett ulltäcke?

Fördelen med ett täcke stoppat med ull är den välbalanserade värmeisoleringen. Ullfibrenas molekylstruktur, dess förmåga att hålla fast luft, absorbera vätska och sedan sprida vattenångan i luften gör att täcket ger värme på vintern och svalka under sommaren. Välj rätt tjocklek efter behov.

13. Behövs ett elektriskt täcke vid användning av en bäddmadrass av ull?

Om du vill att sängen ska vara varm när du går och lägger dig bör du använda ett elektriskt täcke. En bäddmadrass av ull ger dig dock en jämn och naturlig värme hela natten lång.

14. Säkerhet från Woolmark?

Var du än använder det, Woolmark bäddtextil är alltid av hög klass. Den testas kontinuerligt och noggrannt och det är därför inte konstigt att Texeler/Texel Wool gärna bär dess emblem.