Hem » Sova » Kashmir och kameltäcken

Kashmir och kameltäcken

Kashmir- och kamelulltäcke

Kashmirulltäcke

Kashmir, eller kashmirull, kommer från kashmirgeten. Geten har två lager ull. Det övre fungerar som skydd och måste separeras från det undre finare lagret för att kunna användas i textilproduktion av olika slag. Det undre lagret fungerar som isolering och är väldigt krusig. Ullen utvinns en gång per år genom att ryckas eller kammas ur. Underullens finhet motsvarar den allra finaste merinoullen. Kashmir är mycket mjukt, smidigt och sidenglänsande. Denna mjuka naturfiber erbjuder naturlig värme.

Varje get bidrar med ungefär 150 gram ull per klippning. Getterna återfinns i delar av Asien såsom Kina, Iran och Mongoliet.

Kamelulltäcke Kamelull (kamelhår). Den fina kamelullen kommer från den tvåpuckliga kamelen som lever i nord Afrika och Asien. Mot det råa klimatet och den extrema kylan skyddar djuren sig genom det ytterst fina bottenhåret i sin päls. I regel klipper man inte kamelullen utan djuren släpper den ifrån sig på våren i form av stora tussar. Dessa sorteras sen efter finlek. En fullvuxen kamel producerar årligen ca. 5 kg ull. Eftersom kamelhåret inte genom sortering helt kan befrias från de grova täckhåren bearbetas det ofta i en komplicerad rensningsanläggning. Den därvid förädlade kamelullen är mycket lätt och uppskattas för sin gyllene glans och för sin varma känsel.

Produkter
  • Kamel ulltäcke, fyllning 100% kamelhår Yttertyget lyocell
    Art nr. 27.TK140350
    2945:-
  • Kashmir täcke, 100% kashmirtäcke Yttertyget lyocell
    från 2770:-