INFO rödceder

Röd cederträet Juniperus Virginia är ett cederträ som växer naturligt i nordvästra USA. Redan under kolonial-tiden använde man koffertar gjorda av rödcederträ för att motverka att skadedjur som pälsängrar, silverfiska och andra malar åt och förstörde kläder. Detta då rödcedern är effektiv som malmedel om man vill skydda sina kläder från skadedjur.

Rödcederträ har en svag behaglig doft som pälsängrar, fläskängrar, silverfiskar andra malar, kackerlackor och myror inte tycker om. Rödcederprodukterna dödar alltså inte skadedjuren. Rödcedern fördriver skadedjuren. Medan vi människor upplever att rödcedern luktar gott tycker inte de allra flesta skadedjuren om doften och letar sig därför vidare till andra platser att lägga ägg på.

Rödcedern är 100 % naturlig och därmed miljövänlig, vilket gör våra produkter säkra både för barnfamiljer, dess husdjur men även miljön. För människan luktar rödcederträet ungefär som en ny trämöbel. Det "aktiva" ämnet i rödcedern är oljan, det är oljan som luktar och därmed den som är effektivast vid fördrivning av skadedjur. Dock upplever många att det är skillnad i doften mellan rödcederoljan och rödcederträet. Skillnaden är ungefär som oliver och olivolja. Oljan härrör från oliven, men doftar nödvändigtvis inte detsamma. Har man redan skadedjur hemma är det därför att rekommendera att hälla ett par droppar olja på sina rödcederträ produkter för att "förkorta fördrivnings – processen av skadedjuren".

Vid befintlig problem med skadedjur skall rödceder trä och rödcederolja kombineras för ett effektivt och långvarit resultat. OBS!!! Den rödceder vi säljer är fri från gifter och oljan är 100 % koncentrat från rödcederträet.

  Klädmal

SKYDDA DINA KLÄDER MOT MAL OCH PÄLSÄNGRAR Allt material av organiskt ursprung återvänder förr eller senare till naturens kretslopp. Vår omgivning kryllar av små "hjälpredor", som har en viktig funktion i naturen som ex födoämnen, pollinerare, nedbrytare etc. Vissa småkryp kan "ställa till det" bland våra ullkläder. Malens och framförallt pälsängerns larver livnär sig på ullens äggviteämne, keratinet. Då kemiska antimalmedel inte är helt ofarliga för människan har vi valt att inte antimalberhandla våra plagg.

KLÄDMAL Klädmalen är en liten enfärgad gulbrun och en aning guldglänsande fjäril, som har ett rostbrunt huvud.Klädmalen finns överallt där mänskligt liv finns. I städerna kan man hitta malen ex i duvornas bon eller i bon hos andra smådjur. Den flyttar även in i hus där lämplig föda finns. Kort livstid och därmed flera nya generatrioner per år är annat som kännetecknar malen. Vår och försommar är den mest livlig när solen börjar värma. Fjärilen dör snabbt efter befruktning och efter att ha lagt ägg.

larv av en klädmal

PÄLSÄNGER Fullvuxna pälsängrar är små, nästan halvklotformiga mörkbruna insekter. Pälsängrar i Sverige förekommer endast i uppvärmda utrymmen. Den fullvuxna pälsängern äter ingenting och man kan se den året runt. Den flyger och kan lätt sprida sig till ex flervåningshus. Den fullvuxna pälsängern söker sig mot ljuset varför du ofta kan upptäcka den på ljusa ytor som ex fönsterbrädor. Kort livslängd med tre till fyra generationer per år. Det är larverna som älskar dina ulltextilier. Ser du flera små hål intill varandra, ofta runda, så kan du anta att det är pälsänger.

larv av en pälsänger

Kjällskrift: Rohmut ja Riesat, Finlands Museiförbund 2005